Zonnepanelen SBO De Brug komen feestelijk in gebruik

14/07/2014 - Op dinsdag 15 juli vanaf 9.30 uur is het zover: dan worden de 80 gloednieuwe zonnepanelen op het dak van christelijke basisschool De Brug in Vianen officieel onthuld! Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de CO2 Bank Utrecht, waar bedrijven hun uitstoot van het broeikasgas CO2 compenseren door te investeren in schone energie en energiebesparing – binnen de provincie Utrecht.

De zonnepanelen op SBO De Brug worden mede mogelijk gemaakt door wegenbouwer Mourik Groot-Ammers BV.  Bij hun werk aan de provinciale weg N237 kwam CO2 vrij; bijvoorbeeld uit de asfaltwalsen en de vrachtwagens die materiaal aan- en afvoerden. Door die CO2 warmt het klimaat op, en dat wilde Mourik helpen voorkómen. Via de CO2 Bank Utrecht vond de wegenbouwer de oplossing: zonnepanelen mogelijk maken op tien basisscholen in de provincie Utrecht. ‘Wij wilden onze uitstoot compenseren in de buurt van ons project,’ zegt Jan Kees van Vliet (Mourik). ‘De CO2 Bank Utrecht hielp ons hiermee. En zonnepanelen op scholen zijn nog leerzaam voor de leerlingen ook!’

Daar is Otto Daniëls, directeur van SBO De Brug, het helemaal mee eens. ‘Daarom vind ik het informatiebord in de school ook zo fantastisch. Dat geeft real-time aan hoeveel we opwekken en hoeveel lampen daarvan kunnen branden. Of hoeveel kilometer een elektrische auto daarop kan rijden!’

Bijvoorbeeld de elektrische Tesla Model S van Robin Berg. Hij is directeur van LomboXnet, dat inmiddels al 1.200 vierkante meter aan zonnepanelen realiseerde op scholen in de provincie Utrecht. De installatie op de SBO De Brug is de eerste installatie van LomboXnet in een oost-west opstelling. De panelen zijn gericht op het oosten en westen. Hierdoor heeft de school van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds optimaal profijt van de zonne-energie. Op 15 juli mogen enkele leerlingen een rondje meerijden in Robins Tesla!

Programma

9.30-9.45 uur   Ontvangst in de hal van de school
9.45 uur  Officiële overdracht van de zonnepanelen, met o.a. Bert Homan (bestuur CO2 Bank Utrecht) en Cora de Groot (Mourik Groot-Ammers BV)
10.00 uur Ludieke ingebruikname van de zonnepanelen met de leerlingen van de school.
Het plaatsen van het klimrek en de wisseling van logo. Met aansluitend koffie
v.a. 10.45 uur Mogelijkheid tot meekijken in de groepen die bezig zijn met energie-spelletjes

Na de scholen volgen de sportclubs

De stichting CO2 Bank Utrecht (www.co2bank-utrecht.nl) brengt vraag en aanbod van regionale klimaatcompensatie bij elkaar. Dit is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Zij maakt zich er sterk voor dat CO2-afspraken in Nederland en de EU aangescherpt worden en klimaatdoelen gehaald. Na de scholen zijn nu sportclubs aan de beurt. Zij kunnen zich melden op www.co2bank-utrecht.nl als zij financiering zoeken voor projecten rond energiebesparing en/of duurzame energie.

Doorbraak mogelijk in lokale projecten

‘Door dit soort lokale klimaatinitiatieven zou wel eens een doorbraak kunnen ontstaan in de zogenoemde domestic offsets,’ zegt Jos Cozijnsen, CO2 emissiehandel-expert en lid van de toetsingscommissie van de CO2 Bank Utrecht. ‘Dat betekent: CO2-credits erkennen en afgeven aan lokale projecten. Het gaat vooral om de transparantie: wat gebeurt er in een project en hoe leidt dat op termijn tot steeds meer vermindering van CO2?’

Actueel nieuws | Nieuwsarchief

Nieuws

08/10/2021 - De CO2 Bank stopt in de huidige vorm eind dit jaar. Hij zal opgaan in het landelijke Platform CO2 Neutraal.
Lees verder >

CO2 Calculator

Wilt u weten hoeveel CO2 u uitstoot met een bepaalde activiteit? Bereken het dan met de CO2 Calculator! Of neem contact op.